Grote delen Rijn onbevaarbaar voor riviercruiseschepen

De aanhoudende droogte brengt de riviercruises hoe langer hoe meer in de problemen. Het Europees Droogte Observatorium heeft waarschuwingen uitgestuurd voor 47 procent van het Europese grondgebied. Bij 17 procent is de alarmfase al bereikt. Volgens Rony Broun, managing director van Rivercruises.be zijn de Midden- en Boven-Rijn op veel plaatsen onbevaarbaar geworden. Cruiserederijen zien zich verplicht bussen in te leggen of hun schepen te rerouten. Een van de opties is daarbij om vanuit Koblenz de Moezel op te varen.

De Rijn is een van de belangrijkste aders voor het riviercruisetoerisme, maar is deze dagen grotendeels onbevaarbaar. In het Duitse Kaub nabij Koblenz was het waterpeil afgelopen weekend gezakt tot 36 centimeter en het zou de volgende dagen nog kunnen dalen tot onder de 30 cm. 40 cm wordt beschouwd als het minimale niveau om een veilige scheepvaart toe te laten. Op delen van de Donau is de situatie al niet beter. In Servië, Roemenië en Bulgarije worden noodbaggerwerken uitgevoerd. Ook Hongarije maakt zich zorgen. In Zuid-Frankrijk zijn waterlopen en kanalen helemaal opgedroogd of voor het scheepvaartverkeer gesloten. Volgens transporteconomen kan het nog tot midden september duren vooraleer de situatie zich normaliseert.

Op diverse plaatsen kunnen schepen niet meer afmeren, bepaalde trajecten moeten per bus worden afgelegd en rederijen transfereren de passagiers voorbij het onbevaarbare gedeelte op een ander schip. Enkele nieuwsbronnen rapporteren over schepen die langs de bodem van de waterloop schuren. Rederijen moeten routes aanpassen en in bepaalde gevallen zelfs cruises afgelasten. Een andere optie is het schip ergens af te meren als hotel en vanaf die plaats busexcursies in te leggen om alsnog (een deel van) de aangekondigde bestemmingen te kunnen aanbieden.

Omleiden naar de Moezel

Rony Broun, managing director van Rivercruises.be en Cruise Selection: “Het grootste probleem situeert zich op de Midden- en Boven-Rijn. De Lorelei mag je helemaal vergeten, je kan er te voet naartoe. Ook Straatsburg kom je niet meer in. De rederijen waarmee ik samenwerk, varen tot Koblenz en leggen bussen in of rerouten het schip richting de Moezel. Op de Donau kunnen de zwaardere schepen Boedapest niet meer aanlopen. Kleinere schepen varen nog die richting uit, maar moeten er busexcursies aanbieden. Ook de Donaudelta is onbevaarbaar.” Op andere plaatsen is er wel nog voldoende water om te varen, maar liggen de oevers droog, zodat de schepen er niet kunnen aanmeren.

De lage waterstanden baren vooral de aanbieders van georganiseerde reizen kopzorgen. “Voor ons valt het wel nog mee. Wij hebben in juli en augustus relatief weinig groepen. De individuele reizigers worden geïnformeerd en we bieden hen alternatieven aan, ze kunnen annuleren of hun cruise verplaatsen naar een ander tijdstip. De meeste gasten accepteren de omboeking. Door de coronacrisis zijn er veel oudere mensen die twee jaar niet op vakantie vertrokken. Zij stemmen in met een route op de Moezel of Donau en plannen de Rijn op een volgende reis.”

Rony Broun waagt zich niet aan voorspellingen voor de volgende weken. “Het wordt spannend en op dit moment telt voor het waterpeil elke centimeter. Ik ben onder meer heel nauw betrokken bij Viva Cruises en die bekijkt dag op dag waar wel of niet kan gevaren worden. We hebben dringend water nodig. Voor de volgende dagen worden op de zuidelijke Rijn en de Donau zware regenbuien voorspelt. Het zou eigenlijk een tweetal weken ernstig moeten regenen om de waterlopen weer aan te vullen. Maar een termijn plakken op het einde van de problemen, kan ik echt niet.”

Weerfenomenen niet nieuw

Riviercruises zitten in de lift. Ook steeds meer jongere, actieve vakantiegangers kiezen voor een riviercruise. Zijn zij hierop voorbereid? Er zijn al buitenlandse touroperators die gasten aanraden de volgende jaren eerder voor een riviercruise te kiezen in de schouderseizoenen dan tijdens de maanden juli en augustus. Dat geldt zeker voor de Rijn, maar ook waterlopen in het zuiden van Frankrijk in Italië lijden onder de droogte. Riviercruises op de Belgische en Nederlandse waterlopen, op de Seine in Frankrijk en de Douro in Portugal hebben minder last van de droogte. Het is in het verleden ook al gebeurd dat maatschappijen hun routes in Midden-Europa moesten aanpassen en vaker België en Nederland bezochten.

Rony Broun spreekt in dit verband doemberichten tegen dat riviercruises op termijn zullen verdwijnen. Problemen door extreme weeromstandigheden zijn niet nieuw. “Verleden jaar stond het water bijna te hoog om onder de bruggen door te varen. Dit jaar is er te weinig water. De rederijen passen zich aan. Sommige schepen laten bijvoorbeeld hun zwembaden leeglopen. Op die manier besparen ze duizenden kilo’s en liggen ze minder diep in het water. Er wordt ook gewerkt naar de toekomst. Ik kan mij inbeelden dat de rederijen bestuderen hoe ze bij de bouw van nieuwe schepen de diepgang kunnen verminderen.”

Lees ook het gesprek met Chris Ganseman van Footprints Luxury Cruises.

© foto’s A’Rosa en Viva Cruises

Klik hier voor meer nieuws